Maakwijze | Kooloos

Maakwijze

Hieronder leggen we de verschillende mogelijkheden uit. Uiteraard kunt u bij ons in de winkel de verschillende opties “live” bekijken, uitproberen en bespreken.

Plooigordijnen

Gordijnen kunnen op verschillende manieren worden geplooid. De plooi bepaalt hoe een gordijn “valt”/hangt. Daarbij bepaalt de plooi ook de lichtdoorlatendheid. Bij vitrage- en inbetween-stoffen geldt dat, naarmate er meer stof in een gordijn wordt verwerkt, het gordijn minder licht en zicht doorlaat. Dit gebeurt door te kiezen voor een vlinderplooi, triplooi  of door meer stof te verwerken in een vlinderplooi, ook wel de plooifactor genoemd. Onderstaand ziet u foto en korte omschrijving van de betreffende maakwijze.

Gordijnen op maat
Enkele plooi

Wij adviseren meestal een enkele plooi wanneer de stof een nadrukkelijke verticale streep heeft. De stof volgt dan beter de plooi/golf en valt hierdoor strakker. Een enkele plooi verbruikt minder stof.

Gordijnen op maat
Triplooi

Een triplooi wordt gebruikt wanneer u het gordijn extra vol wilt laten hangen. Met een bijkomend gevolg voor dunnere stoffen dat je er minder doorheen ziet.

Gordijn met bokaalplooi
Bokaalplooi

De basis van een bokaalplooi is gelijk aan de vlinder/dubbele plooi. Het hoofdje boven het stiksel is opgevuld zodat het lijkt op een bokaal. Dit geeft een extra sierwaarde aan het gordijn.

Gordijnen met retourplooi en enkele plooi
Retour plooi

Een retour plooi is een extra optie bij een enkele, vlinder, tri-plooi. De stof tussen de plooien wordt naar achteren gehaald en in het midden hiervan doorgestikt. Hierdoor wordt de stof gedwongen om zoveel mogelijk de slag/golf van de plooi te volgen. De ideale keuze wanneer u de gordijnen zo strak mogelijk wilt hebben hangen. Deze extra optie is ook zeer geschikt bij stuggere stoffen of wanneer u het “pakket” overdag ze smal mogelijk wilt hebben hangen. Een retour plooi gebruikt wat extra stof. Het gordijn hangt met een retourplooi altijd onder de rails of roede en schuift nooit voor de rails langs.

Gordijn met dubbele plooi vlinder plooi
Vlinder plooi

Standaard werken wij met een vlinderplooi oftewel een dubbele plooi. Bij een vlinderplooi/dubbele plooi  zit er iets meer stof verwerkt in de plooi en hierdoor duwt de plooi de stof wat voller op.

Platte plooi stolp plooi
Platte plooi/stolpplooi

De plooien zijn plat en liggen tegen elkaar (of bijna tegen elkaar) aan waardoor het gordijn niet open geschoven kan worden. De plooi valt heel royaal en hangt altijd goed. De platte plooi wordt voornamelijk gebruikt in vitrages en inbetweens die niet geopend worden. Ook gebruiken we deze platte plooi vaak als u vitrage onder en boven wilt spannen bijvoorbeeld op een deur of een smal hoog raam naast een deur.

Gordijnen op maat

Zeilringen

Gordijnen gemaakt met zeilringen vallen altijd prachtig. Door de ringen maakt het gordijn een mooie voor- en achterwaartse beweging, de stof volgt de grote slag/golf en hangt daarom mooi. Een gordijn met zeilringen geeft ontzettend veel sfeer aan een interieur. Hoe groter de ring, hoe stoerder het effect. Er zijn ringen/zeilringen in verschillende doorsneden, namelijk 15, 25 40 en 66 mm, in de kleuren roodkoper, oud koper, zwart, messing, nikkel, satin en oud zilver. Het is eventueel ook mogelijk om een kunststof inleg in de zeilring te kiezen, hierdoor schuift het gordijn makkelijker over de roede.

Wave

Wil je een golvend gordijn? Maar gewoon in een rail of een moderne design railroede? Dan is het Wave Systeem zeer geschikt. Door een moderne manier van confectioneren ontstaat een volmaakte golfbeweging. De diepte van de golf kun je zelf bepalen. Met zeil-ringen bereik je een zelfde soort effect, maar zeker bij hoge ramen zijn de gordijnen vaak lastig te sluiten. Het Wave Systeem is hierbij de perfecte oplossing! Je geeft het gordijn met deze maakwijze een stijlvolle, eigentijds karakter.

Gordijnen op maat

Vouwgordijn

Veel van onze gordijnstoffen zijn geschikt voor vouwgordijnen. Vouwgordijnen kun je in verschillende modellen krijgen. Behalve de keuze van de gordijn stof, is ook het model van het vouwgordijn bepalend voor de uitstraling. Je kunt kiezen voor een nonchalant vallende vouwgordijn, maar meestal wordt er gekozen voor een vouwgordijn met baleinen zodat deze altijd zo strak mogelijk hangt. Daarbij is het mogelijk om te kiezen of je de balein aan de achterzijde (raamkant) wilt of juist als extra accent aan de binnenzijde (kamerkant). Een specifiek patroon kan ook een reden zijn om te kiezen voor een bepaald type vouwgordijn, bijvoorbeeld: platte balein, opgestikte balein of baleinen aan de voorzijde. Meestal kiezen we ervoor om onder de verzwaringslat aan de onderzijde een volant te gebruiken. (Dit lijkt een slag van het vouwgordijn of een extra hoge onderzoom) Deze volant kun je extra onder je opgetrokken vouwgordijn uit laten steken of onopvallend bijna gelijk aan de gevouwen slagen. Het doel van een volant is een royale uitstraling/mooiere afwerking, maar voornamelijk dat de achterzijde van de stof verkleurt en je de verkleurde banen gaat zien wanneer je het vouwgordijn laat zakken. Het is dus een extra bescherming.  Wil je graag een vouwgordijn op je slaapkamer? Dan is het een goed idee om je vouwgordijn te laten voeren.

Gevoerde gordijnen

Gevoerde gordijnen brengen veel voordelen met zich mee. We kunnen gordijnen voeren zodat ze verduisterend zijn, ideaal voor op de slaapkamer. Ook beschermt voering het gordijn tegen zonlicht, wat de levensduur van het gordijn verlengt. Dit is vooral van belang bij zijde, katoen en linnen.  Gevoerde gordijnen hebben meer volume en gewicht, daardoor krijgt het gordijn een mooiere valling. Daarnaast dempen gevoerde gordijnen het geluid in huis en verbeteren ze de akoestiek in de woning. Ook het isolerende effect van voeringen is groot. Vooral zwaardere voeringstoffen leveren directe energiewinst op. Zeker in de koude wintermaanden.

Gordijnen op maat

Bijzondere gordijnen

Kooloos slapen en wonen maakt je gordijn niet alleen helemaal op maat, maar ook naar wens! Wilt u het rustig houden maar verschillende tinten gebruiken in het gordijn? Kies dan voor verschillende bij elkaar passende tinten en laat deze dan in een ritme van verticale banen naast elkaar maken. Dit staat heel royaal en stijlvol. Ook is het mogelijk om met een horizontale baan te werken. Door bijvoorbeeld aan de onderzijde een extra hoge zoom (40/50cm) in een contrasterende tint/patroon of in de kleur van je vloer aan te zetten. Een soort gelijk idee kunnen we natuurlijk ook aan de bovenzijde van uw gordijn doen. Een sluitband is ook een zeer mooi detail aan je gordijn. Dan komt het accent verticaal langs het gordijn waar je het opent en sluit. Wil je een bijzonder gordijn? Vraag naar de mogelijkheden.

Kooloos slapen & wonen voor uw perfect gemaakte gordijnen in de omgeving: Barneveld, Voorthuizen, Kootwijkerbroek, Garderen, Putten, Hoevelaken, Scherpenzeel, Nijkerk, Amersfoort, Veenendaal, Gelderland en geheel Nederland.

 

Mededeling m.b.t. Corona

Wij zijn weer “normaal” open. Maar omdat wij niet iedereen tegelijk kunnen helpen raden wij een afspraak aan.

Zo kunnen wij de drukte spreiden en jou de aandacht geven die je verdient.

Dus wil je graag ons persoonlijke advies, waar wij bekend om staan…

Maak dan vrijblijvend een afspraak voor een bezoek aan de winkel.

Eén van ons staat dan voor jou klaar om onze matrassen en boxsprings te testen..

Ook advies voor raambekleding bespreken we graag tijdens een winkelafspraak

Logo van Kooloos

Maak een afspraak

Laat je gegevens achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.