Veelgestelde vragen | Kooloos

Bekijk onze meest gestelde vragen

Waar moet ik op letten bij het kopen van een nieuw matras?

Een goed matras laat je lekker slapen zodat je niet moe wakker wordt.

En een goed matras vermindert of verhelpt klachten zoals rugklachten, bekkeninstabiliteit, pijn op de heupen, pijn aan de schouder en nekklachten.

Wat is het beste MATRAS:

  • Het beste matras jouw rug goed ondersteunen.
  • Daarbij moet het matras zich goed vormen naar de contouren van jouw lichaam zodat er geen pijnlijke punten kunnen ontstaan.
  • Het juiste matras moet ervoor zorgen dat je lichaam en je spieren zich volledig ontspannen.
  • Het matras moet goed ventileren en niet te warm of te koud zijn.
  • Jouw beste matras moet goed combineren bij de bodem waar het op ligt

Het beste matras is daarom niet 1 type geschikt voor iedereen, want… iedereen is anders.

 

Maar welk matras past bij mijn lichaam?

Er zijn veel slaap tabellen waarin jouw lengte, gewicht en leeftijd gecombineerd worden tot jouw ideale matras. Vaak zijn meetsystemen eenvoudig te beïnvloeden en zal een goedkoop matras de meeste druk geven en een duur matras de minste druk. Dat is in principe niet gek, maar er zijn zoveel matrassen tussen het goedkoopste en het duurste matras. Daarom gebruiken wij in onze winkel geen meetsystemen.

Wij willen je eerst zien. Dat is de enige manier om het goede matras samen met jou te kiezen:

  • Want de ene klant heeft brede schouders en een smalle taille, de andere juist langere benen en een klein bovenlichaam.
  • Jij hebt misschien geen last van jouw schouders, maar jouw partner kan wel gevoelige schouders of een gevoelige rug hebben.
  • Jouw slaaphouding is belangrijk: slaap je vooral op jouw buik, zij of rug?

Zoveel verschillende factoren bepalen welk matras bij je past. Dat kunnen we niet (online) uitleggen. Je ontdekt pas in een winkel na het juiste advies wat je lekker vindt liggen en je voelt dan de verschillen tussen het ene en het andere matras.

Zo gaan we voor een goed matras dat nu lekker ligt en lichamelijke klachten zo goed als mogelijk wegneemt.

 

Een goed matras koop je niet online:

Overal worden matrassen vergeleken en op internet kom je in overvloed de best geteste matrassen tegen. Het ene best geteste matras (in zijn eigen prijsklasse) is goedkoper dan de andere en overal zie je kortingen op matrassen. Maar prijs zegt niet alles over de kwaliteit van een matras en al helemaal niet of jij een matras lekker vindt liggen. Want jij bent uniek en dus een unieke slaper.

Een goed matras kopen doe je niet zonder het te testen of te voelen. We vertellen je op onze website over onze passie en bieden jouw slaapadvies op maat. Maar dat advies op maat kunnen we online niet geven. In onze matrassenwinkel komen we tot een advies omdat we jouw unieke slaap weten te achterhalen.

Wij verkopen in onze slaapwinkel goede matrassen van verschillende bewezen merken. Deze merken staan garant voor kwaliteit en zekerheid:

  • Auping
  • Tempur
  • Pullman
  • Eastborn
  • Avek
  • Lattoflex
  • Beka

We kiezen als slaapadviseurs de matrassen in onze winkel zelf. Dat betekent ook dat we niet elk matras van onze merken opnemen in onze collectie.

Stop met avonden online zoeken naar informatie over wat is een goed matras voor jou. Maak een afspraak en kom er snel achter. Laat je helpen door matrasspecialisten die hier al jarenlang elke dag mee bezig zijn. Online “zie je door de vele bomen het bos niet meer”… Maar wij inventarissen wat je nodig hebt en laten je de verschillen voelen. Je zult zien en vooral voelen dat het met de juiste hulp niet moeilijk meer is.

Kom langs in het centraal gelegen Voorthuizen, parkeer gratis voor de deur en ervaar zelf hoe wij jou kunnen helpen.

Wat is een boxspring?

Soms ziet iets eruit als een boxspring maar is het gewoon een houten bak of een houten plaat met een schuimlaag, dit wordt bekleed met een leuke stoffering.  Daardoor zien sommige boxsprings er gelijkwaardig uit, maar kunnen de prijzen erg verschillen.

Een boxspring is eigenlijk een houten en metalen frame met daarop (pocket)vering. Het is de basis en daarbij het onderstel van een boxspring bed. De boxspring wordt vervolgens gestoffeerd in een stof en kleur naar jouw keuze. Daarbij kies je een mooi hoofdbord in jouw stijl en eventueel een voetbord.

Je kunt kiezen uit veel verschillende soorten comfortabele en ondersteunende matrassen met topdek-matras maar ook zonder topdek. Jouw boxspring kan ook elektrisch verstelbaar worden, hiermee zet je de boxspring compleet met matras in een relaxte houding. Zo kun je dus een boxspring samenstellen naar eigen wens.

Je wilt natuurlijk een boxspring bed van goede kwaliteit, dat lekker ligt, zodat je goed slaapt en weer fit opstaat. De boxspring moet er mooi uitzien, en dit alles voor een redelijke prijs. Dankzij een goed samengestelde collectie en merkenopbouw kunnen wij je de beste combinaties laten zien en voelen!

Waar moet ik op letten bij het kopen van een bed

De afmeting van je bed is 1 van de eerste dingen die je vooraf kunt bepalen. Wat past er in de kamer of onder een balk of raam en door wie wordt het gebruikt (bijv. komen er ook kinderen bij liggen)? Zorg in ieder geval voor genoeg ruimte. Jij moet in jouw slaaphouding comfortabel kunnen liggen zonder dat je het gevoel hebt teveel op de rand te liggen of door de ander wordt belemmert. Een algemene richtlijn is lichaamslengte + 20cm dit kun je ook in de breedte handteren. Maar dit is natuurlijk ook afhankelijk van je slaaphouding en voorkeuren.

 

Vaak wordt er een compleet bed uitgezocht met bodems en matrassen, maar je kunt ook alleen een nieuw bed aanschaffen als je eigenlijk nog hele goede matrassen hebt.

 

Weet je al of je voorkeur hebt voor een boxspring of een houten/metalen bed? Wanneer je kiest voor een boxspring, wil je dat in een 3-laags systeem waarbij het matras in dezelfde stof als de boxspring is en je dus als 3e laag een toppermatras gaat gebruiken. of wil je 2 laags en komt er een goed en lekker matras rechtstreeks op de boxspring. Een goed matras dat bij jou past, heeft in principe geen topper matras nodig. Wij kunnen je de verschillen natuurlijk laten voelen en je meer vertellen over voordelen van 2-laags en 3-laagse boxspring.

 

Speelt Allergie/hygiene een belangrijke rol? Geef dit dan aan in de winkel, ook bij boxspring bedden zijn er passende mogelijkheden.

 

Ga je op pad om bedden in de winkel te bekijken? Zorg voor soepele kleding, zodat je alles kunt voelen wanneer je matrassen gaat uitproberen. Neem de tijd en laat bij voorkeur kleine kinderen thuis zodat je aandacht kunt besteden aan wat je allemaal gaat voelen tijdens het testen van de bedden en matrassen.

Wil je er zeker van zijn dat wij rustig de tijd hebben om je het passende advies te geven wat bij je past? Laat even weten dat je komt of maak een vrijblijvende afspraak.

 

In de winkel helpen wij jou met bovenstaande vragen en nog veel meer. Zo kies je straks een bed die helemaal bij jou zal passen. Het bed zal er altijd mooi uitzien maar belangrijk en wij zorgen ervoor dat ook heerlijk zal liggen.

 

 

Hoe lang gaat een lattenbodem mee?

Een lattenbodem is de drager van je matras en het ledikant staat daar omheen. Veel mensen kijken hier niet naar om, maar het is zeker wel een belangrijk onderdeel van je gehele bed. Als je lattenbodem namelijk versleten is geeft het geen steun meer aan je matras en geeft jouw nieuwe matras niet voldoende steun aan je lichaam.

70% van de steun komt uit je matras en de puntjes op de ï betreft steun, comfort & contourvorming gebeurt in combinatie met je bedbodem.

Een lattenbodem heeft een aantrekkelijke prijs, maar heeft geen onbeperkte levensduur… een lattenbodem wordt ongeveer vervangen met het matras. De latten horen een beetje bol te staan. Na 10-15 jaar zijn de latten ter hoogte van de heupen en onderrug bijna vlak. Als je hier het gewicht van je lichaam op legt dan zal deze lat een beetje doorzakken. Het geeft dan geen steun meer. Vervang jij je versleten matras en leg je de nieuwe matras op een versleten lattenbodem?…dan heb je nog steeds geen steun in je onderrug.

Bij de aankoop van een nieuw matras informeren wij altijd naar de bodem om dit soort problemen te voorkomen.

Waarom is online een matras/boxspring kopen niet verstandig?

Een nieuw bed kopen bij een online aanbieder? Wees verstandig en doe dat niet!

De online aanbieders schreeuwen het van de daken: probeer je nieuwe matras thuis uit! En dat moet ook wel, want online heb je geen mogelijkheid om een matras te proberen. En dus ook niet de kans om verschillende matrassen met elkaar te vergelijken.

Uit de praktijk blijkt bovendien dat ontevreden klanten vaak niet de moeite nemen om te retourneren, omdat de online aanbieder geen alternatief biedt (one size fits all??). Je krijgt dus weliswaar je geld terug, maar je hebt geen matras meer om op te slapen.

Andere aanpak
Hét beste matras voor iedereen bestaat niet want… iedereen is anders.

Maar welk matras past bij jouw lichaam?

Er zijn veel slaap tabellen waarin jouw lengte, gewicht en leeftijd gecombineerd worden tot jouw ideale matras. Maar er zijn zoveel verschillende factoren die bepalen welk matras bij je past. Dat kun je niet online uitleggen en uitzoeken. 

Wij willen je eerst zien. Dat is de enige manier om het goede matras samen met jou te kiezen:

  • Want de ene klant heeft brede schouders en een smalle taille, de andere juist langere benen en een klein bovenlichaam.
  • Jij hebt misschien geen last van jouw schouders, maar jouw partner kan wel gevoelige schouders of een gevoelige rug hebben.
  • Jouw slaaphouding is belangrijk: slaap je vooral op jouw buik, zij of rug?
  • ga zo maar door…

Na het juiste advies in een winkel  ontdek je wat lekker ligt en je voelt dan echt de verschillen tussen het ene en het andere matras.

Zo gaan we voor een goed matras dat nu lekker ligt en lichamelijke klachten zo goed als mogelijk wegneemt.

Wanneer moet ik mijn topmatras vervangen?

Je boxspring bestaat uit 3 delen en die vervang je ook in drie losse delen.

 Als je boxspring 15 tot 25 jaar meegaat, betekent dat niet dat je matras en vooral je topdekmatras dat ook doet!

Want vooral de bovenste laag, de topdek matras, wordt vaak véél te lang gebruikt. Een topdekmatras gaat 5 tot 7 jaar mee en moet daarna écht vervangen worden. Doe je dit niet, dan mis je de juiste aanvulling op je ondersteuning en belast je het matras in de middelste laag extra, waardoor die minder lang mee zal gaan. Wacht dus niet te lang, verleng de levensduur van je bed en verbeter jouw slaapcomfort.

Er zijn verschillende materialen voor een topdekmatras. Houd jij van stevig of juist van soepel? Wil je een materiaal dat je lichaamsvorm opvult of een super de luxe topdek met minipocketveren? Kom langs en voel de verschillen.

Een hard matras is beter voor je nachtrust. Feit of fabel?
Hoe harder een matras, des te beter het is. Dat is wat veel mensen denken. Maar klopt dat wel?
drie mythes over harde matrassen:
  • De eerste fabel is dat een hard matras beter zou zijn voor je rug:

Alle ergonomische studies wijzen uit dat een matras zich moet kunnen vormen naar de contouren van je lichaam, zodat juist de taille en onderrug goede ondersteuning krijgen. Omdat iedereen anders is qua postuur en gewicht, is het logisch dat partners elk een ander matras nodig hebben. We kunnen zelfs twee verschillende kernen combineren in één matras.

 

  • De tweede fabel? Een hard matras gaat langer mee.

Klopt ook niet. De materiaalkwaliteit bepaalt de levensduur, niet de hardheid. De pocketveren die wij gebruiken zijn thermisch gehard, zodat ze vormvast zijn en erg duurzaam.

 

 

  • De laatste fabel is dat je op een hard matras beter zou slapen. Integendeel!

De bloedtoevoer van mensen die slapen op een harde ondergrond kan worden onderbroken, wat pijn veroorzaakt in bijvoorbeeld schouders en heupen. Je gaat dan meer woelen en worden dus ook vaker wakker ’s nachts. Wij hebben voor iedereen het juiste matras in de winkel liggen.

Hoe lang gaat een matras mee?

De gemiddelde levensduur van een matras is 10 jaar. Na 10 jaar is het matras zijn actieve ondersteuning verloren. Dit gaat natuurlijk niet van de een op de andere dag, dit is een langzaam traject. Een lichaam dat gevoeliger is merkt dit vaak al rond 7 jaar. Een ander persoon blijft misschien langer liggen dan 10 jaar maar geeft zijn lichaam niet meer de juiste steun, dit kan leiden tot andere klachten.

 

 

Gaat een duurder matras langer mee?

Een duurder matras gaat niet persé langer mee dan de richtlijn van 10 jaar. Het gaat erom hoe lig je tijdens die 10 jaar.

Een goedkoper matras gaat echter wel minder lang mee dan 10 jaar. Dat heeft te maken met de kwaliteit van de materialen. Lage prijs geeft lage kwaliteit.

 

Een duurder matras heeft meer techniek van binnen en duurdere materialen waardoor het lekkerder ligt en jij dus beter slaapt. Heb je last van gevoelige schouders, heupen of heb je andere lichaamlijke klachten? Er zijn zoveel technieken ontwikkeld in de matrassenwereld, zodat je met het juiste advies een matras kunt kiezen dat jouw lichaam kan helpen beter te functioneren. En dat is waar je natuurlijk graag in investeert.

Mededeling m.b.t. Corona

Wij zijn weer “normaal” open. Maar omdat wij niet iedereen tegelijk kunnen helpen raden wij een afspraak aan.

Zo kunnen wij de drukte spreiden en jou de aandacht geven die je verdient.

Dus wil je graag ons persoonlijke advies, waar wij bekend om staan…

Maak dan vrijblijvend een afspraak voor een bezoek aan de winkel.

Eén van ons staat dan voor jou klaar om onze matrassen en boxsprings te testen..

Ook advies voor raambekleding bespreken we graag tijdens een winkelafspraak

Logo van Kooloos

Maak een afspraak

Laat je gegevens achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.