Waarom je toch moe wakker wordt na een prima nacht | Kooloos

Waarom je toch moe wakker wordt na een prima nacht

Word jij wel eens moe wakker terwijl je toch écht een prima aantal uren hebt gemaakt? Je bed, en dan met name je matras, kan de boosdoener zijn. We leggen het je uit.

Eerst een stukje achtergrond. Als je slaapt, dan ‘doorloop’ je een vijftal fases.De eerste drie fases noemen we de lichte slaap, waarin je daadwerkelijk in slaap valt en je lichaam langzaam ontspant. Pas in de vierde en vijfde fase kom je in de diepe slaap, waarin je droomt en je fysiek herstelt. “Je snapt dus dat die laatste fases cruciaal zijn voor een uitgerust gevoel”, vertelt Bas van Kooloos slapen en wonen. “En dat kan komen door je bed.”
“Wanneer je matras niet de juiste ondersteuning geeft, ga je draaien. Je lichaam geeft namelijk continu seintjes af dat je niet lekker ligt en je hersenen blijven te actief. Zo kom je niet in de vierde fase van herstel of zelfs in de vijfde fase: de droomslaap. Dit terwijl je bij een gemiddelde nacht deze hele cyclus vijf keer doorloopt. Een verkeerd matras heeft dus niet alleen fysieke klachten tot gevolg, maar zorgt ook voor onrustige nachten en een vermoeid gevoel. Zonde, vooral omdat het met een goed persoonlijk advies snel op te lossen is.”

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn